‘Boven 40 graden wordt hier normaal’ 

Bron: 8 juli 2008
en

De rode (blauwe) kleuren betekenen dat de maximum temperaturen sneller (langzamer) stijgen dan de gemiddelden. Klikken op afbeelding geeft groot formaat.

Bericht van NRC-Handelsblad, 8 juli 2008

Het duurt nog even, maar Andalusië aan de Noordzee is niet langer ondenkbaar. Het KNMI voorspelt dat aan het einde van deze eeuw de temperatuur op sommige dagen tot ruim boven de veertig graden op kan lopen. In andere delen van deze wereld kunnen er zelfs dagen voorkomen dat het warmer wordt dan vijftig graden.

Uit het nieuwste onderzoek van het KNMI blijkt dat de hoogste temperaturen veel sneller stijgen dan het gemiddelde. Voor Nederland betekent het dat de hoogste temperaturen aan het einde van deze eeuw acht tot negen graden meer zullen zijn dan de hoogste temperaturen nu, terwijl de gemiddelde temperatuur in Nederland met 2,5 graad stijgt.

Klimaatonderzoeker Andreas Sterl die het onderzoek uitvoerde meldt dat de voorspellingen ervan uitgaan van de uitstoot van CO2 niet minder wordt in de komende eeuw. „CO2 is overduidelijk de oorzaak van de temperatuurstijgingen.” Voor Sterl is het zo goed als zeker dat de hoge temperatuur gepaard gaat met droogte. „Het wordt warmer, we krijgen minder neerslag. Dan bereikt de grond eerder een uitdrogingspunt. Die droogte is weer een voorwaarde voor de extreem hoge temperaturen.”

Sterl acht het mogelijk dat de stijging al merkbaar wordt in de komende jaren. „Tijdens de hittegolf van 2003, toen hier temperaturen van 35 graden gemeten werden, stierven er 35.000 mensen meer. We zullen ons waarschijnlijk kunnen aanpassen maar de vraag is: voel je je nog lekker bij 42 graden?”

Persbericht KNMI 8 juli 2008

Meer dan veertig graden in Nederland

Extreem hoge temperaturen stijgen sneller dan het gemiddelde. De kans is groot dat ons land aan het eind van deze eeuw (tussen 2090 en 2100) dagen meemaakt waarop de temperatuur tot ruim boven de 40 graden stijgt, zo'n acht graden meer dan de records van nu.

In het Midden-Oosten, Noordoost India en grote delen van Australië zijn in de laatste tien jaar van deze eeuw temperaturen mogelijk van meer dan 50 graden, zo'n zes graden meer dan nu.

Dat meldt klimaatonderzoeker Andreas Sterl van het KNMI die in het kader van het ESSENCE* project onderzoek heeft gedaan naar veranderingen in de extreme temperaturen door de veranderingen van het klimaat. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

De computerberekeningen laten zien dat de hoogste temperaturen in een opwarmende wereld sneller stijgen dan het gemiddelde. De meest extreme temperatuur stijgt in Europa en het midden van de Verenigde Staten bijna drie keer zo snel als de gemiddelde temperatuur. Voor De Bilt betekent dit voor de jaren 2090-2100 een toename van ongeveer acht graden onder de veronderstelling dat de uitstoot van CO2 gewoon doorgaat. In Zuid-Frankrijk en het midden van de Verenigde Staten kunnen de absolute maxima van de temperatuur zo’n tien graden hoger komen te liggen dan nu. Zo komt Lyon (Zuid Frankrijk) in het laatste decennium van deze eeuw op een 100-jaar terugkeer temperatuur van 45,4 graden, Kansas City op 46,5 graden en Bagdad (Irak) zelfs op 50! Grote en dichtbevolkte gebieden in het Midden-Oosten en India zullen eveneens waarden van rond de 50 graden bereiken.

*ESSENCE werd uitgevoerd door het Centrum voor Klimaatonderzoek (CKO), een samenwerking tussen RIVM, KNMI en IMAU van de Universiteit Utrecht en gefinancierd door DEISA (Distributed European Infrastructure for Supercomputing Applications), een Europees consortium dat rekentijd op supercomputers ter beschikking stelt. De berekeningen zijn uitgevoerd in Rekencentrum HRLS Stuttgart. De data liggen opgeslagen bij Rekencentrum SARA in Amsterdam.

De 'klad'versie voor Geophysical Research Letters van het onderzoek kunt u hier downloaden.