Insecten kunnen het weer voorspellen

Bron: NU.nl/Dennis Rijnvis en PlosOne

Insecten kunnen het weer tot op zekere hoogte voorspellen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek naar het paringsgedrag van motten en kevers.


De mot als mogelijke weervoorspeller?

Als er storm of regen op komst is, nemen insecten minder tijd voor seks. Ze paren sneller, slaan paringsrituelen over en lijken minder gevoelig voor feromonen.
Waarschijnlijk zijn de diertjes in staat om weersveranderingen te voorspellen aan de hand van de luchtdruk.
Dat schrijven Braziliaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.
(Hier vindt u het PDF-bestand van het onderzoek.)

Drukkamer
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door in een drukkamer te testen hoe motten, kevers en bladluizen reageren als de luchtdruk in hun omgeving stijgt (vaak een voorbode van regen) of daalt (een aanwijzing voor een opkomende storm)
Bij eerdere experimenten was het ze al opgevallen dat de diertjes minder activiteit vertoonden vlak voordat er slecht weer op komst was, zo meldt nieuwssite Nature.
Uit het onderzoek in de drukkamer bleek dat motten en bladluizen seks leken te vermijden bij dalende en stijgende luchtdruk. Mannetjes leken opeens ongevoelig voor vrouwelijke feromonen. Vrouwtjes deden minder hun best om de mannetjes te lokken.
Kevers paarden nog wel, vooral als ze dicht bij elkaar in de buurt waren, maar sloegen daarbij alle paringsrituelen over.

Voortplanting
Volgens de wetenschappers suggereren hun bevindingen dat insecten kunnen anticiperen op toekomstige veranderingen in het weer. De kleine diertjes lopen bij regen en wind een groter risico om te sterven.
"Het leek erop alsof de kevers zich nog haastig probeerden voort te planten voordat de regen zou losbarsten", verklaart hoofdonderzoeker Maria Fernanda Penaflor op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Haartjes
Bladluizen en motten mijden volgens haar elke vorm van seks voor slecht weer omdat ze vanwege hun lichte gewicht meer kans lopen om te worden weggeblazen tijdens het paren.
De insecten kunnen veranderingen in de luchtdruk waarschijnlijk waarnemen met kleine haartjes op hun lichaam die als een soort barometers functioneren.