Weernieuws


MAART 2003: ZEER ZONNIG, ZEER ZACHT EN DROOG

Uitzonderlijk zonnige maartmaand volgt op record zonnige februari
Bron: KNMI en Weerstation De Arend (alle meetgegevens van maart 2003 vindt u hier.)


Met gemiddeld over het land 195 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 115 uren was maart uitzonderlijk zonnig. In De Bilt scheen de zon 199 uren tegen normaal 114. Daarmee komt maart 2003 op de eerste plaats in de rij van zonnigste maartmaanden sinds 1901. Tot nu toe stond maart 1931 op de eerste plaats met 195 zonuren. Opvallend is dat ook februari al uitzonderlijk zonnig verliep. In De Bilt was het de zonnigste februari sinds 1901. 
In een gemiddelde maartmaand schijnt de zon het meest langs de noordwestkust en het minst in het oosten van het land. Dit jaar was het zuiden van het land het zonnigst; in Eindhoven scheen de zon maar liefst 217 uren. Het somberst was het in het noordoosten van het land. In zowel Eelde als Nieuw-Beerta werden “slechts” 176 uren zon geregistreerd. Het aantal zonloze dagen in De Bilt bedroeg twee tegen normaal zeven. Op sommige plaatsen in het land werd zelfs geen enkele zonloze dag geregistreerd. 

Gemiddeld over het land was maart droog met 23 mm neerslag tegen normaal 65 mm. Alleen de eerste 12 dagen van de maand verliepen wisselvallig met geregeld neerslag. De rest van de maand maakten standvastige hogedrukgebieden de dienst uit en was het rustig, droog en ook zeer zonnig weer. Van de 13e tot en met het einde van de maand viel in een groot deel van het land geen meetbare hoeveelheid neerslag. Dit droge tijdvak volgde op een eveneens droog tijdvak van 10 tot en met 27 februari. 
Het droogst was het in het westen van het land. KNMI-station Valkenburg registreerde slechts 10 mm. Het zuidoosten en noordoosten van het land was het natst. De meeste neerslag werd afgetapt in Arcen (Limburg), 47 mm. In De Bilt viel 24 mm tegen 65 mm normaal.  Neerslag weerstation De Arend te Kortenhoef: 18.8 mm

Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 7,3 C tegen 5,8 C normaal was de maand zeer zacht. Gemiddelde weerstation De Arend te Kortenhoef: 7.5 C. Ondanks de gemiddeld boven normale temperaturen waren nogal wat nachten koud tijdens het lange tijdvak met helder weer. Op sommige plaatsen in het oosten vroor het rond het midden van de maand in 12 opeenvolgende nachten. De landelijk laagste temperatuur, -5,4 °C, werd op 14 maart gemeten op de vliegbasis Twenthe. In De Bilt kwam het deze maand op negen dagen tot vorst (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), precies het normale aantal. Op weerstation De Arend te Kortenhoef waren er acht dagen met vorst.
Eind maart wordt voor De Bilt het Hellmanngetal bepaald. Dit getal, genoemd naar de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann, is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2002 tot en maart 2003 bedroeg het Hellmanngetal 80,1. Voor weerstation De Arend te Kortenhoef: 76,7 Hiermee komt deze periode bij de categorie van normale winters. 
Op 24 maart werd in De Bilt met 20,3 °C de eerste warme dag (maximum 20,0 °C of hoger) van het jaar genoteerd. De landelijk hoogste temperatuur van de maand werd die dag gemeten in Eindhoven met een maximumtemperatuur van 22,0 °C. In totaal werden in het zuidoosten plaatselijk drie warme dagen genoteerd. De hoogste temperatuur op weerstation De Arend te Kortenhoef werd gemeten op 28 maart: 20.2 C.

Vorig jaar bedroeg de in De Bilt de gemiddelde temperatuur 7,2 °C, de hoeveelheid neerslag 33 mm en het aantal uren zon 176. 

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 – 2000


Tenslotte leverde maart 2003 ook nog een luchtdrukrecord voor de maand maart. Niet eerder werd in maart zo'n hoge luchtdruk gemeten. De Bilt noteerde op 16-03-2003 1043.8 hPa. Weerstation De Arend te Kortenhoef kwam op dezelfde dag zelfs nog iets hoger uit: 1044.7 hPa.
Op 26 januari 1932 werd in De Bilt een luchtdruk gemeten van 1050,0 hPa, de hoogste druk ooit door het KNMI gemeten.