Winter 2013-2014

Oudste bericht onder, nieuwste boven.

Bericht No. 4  van 01-03-2014 13.00 uur

Afwijking van de luchtdruk in december-februari 2013/2014
vergeleken met 1980-2010 in hPa (Bron: ERA-interim/ECMWF)
Klik geeft grote afbeelding.

Winter één van de zachtste in 300 jaar

Onderstaand vindt u een overzicht van de winter 2013/2014.
Het overzicht is van het KNMI, aangevuld (in groen) met gegevens van De Arend.
Naast de hoge temperaturen is vooral de afwijking in de luchtdruk (zie eerdere berichten) interessant.
Ondanks een persistent hoog in de buurt van Scandinavië, was deze niet opgewassen tegenover een even persistent maar zeker sterker laag ten noorden van Groot Brittannië.
Een zachte winter hoeft echter niet te betekenen dat er niet geschaatst kan worden, hetgeen de warmste winter van 2007 bewijst. Zie daarvoor de historie.

Afwijking van de temperatuur op twee meter boven de grond in
december-februari 2013/2014 vergeleken met 1980-2010 in graden.
(Bron: ERA-interim/ECMWF) Klik geeft grote afbeelding.

Welnu, ik neem weer voor maanden afscheid van u. Helaas hadden we dit jaar niets te delen met elkaar.
Een volgende winter kunt u weer op mij rekenen.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Het winteroverzicht van het KNMI.

De afgelopen winter was op één na de zachtste sinds het begin van de metingen in ons land in 1706. In De Bilt bedroeg de gemiddelde temperatuur over de maanden december, januari en februari 6,0 graden tegen 3,4 graden normaal (gemiddeld over 1981-2010). De Arend had een wintergemiddelde van 6,25 graden

Alleen de winter van 2007 was met 6,5 graden nog zachter, terwijl de winter van 1990 net als dit jaar op een gemiddelde temperatuur van 6,0 graden eindigde.
In De Bilt kwam de temperatuur gemiddeld over het etmaal de afgelopen maanden op geen enkele dag onder het vriespunt. (Idem De Arend) Halverwege de vorige eeuw zou dat vrijwel uitgesloten zijn geweest, maar door de opwarming van de laatste decennia is de kans op een winter met zo weinig kou toegenomen. Het KNMI schat dat een winter als deze in het huidige klimaat minder dan eens in de vijfentwintig jaar voorkomt.

De oorzaak van het zachte winterweer vinden we terug op de weerkaart. Voortdurend trokken diepe depressies over de Atlantische Oceaan naar de Britse eilanden, waardoor de luchtdruk bij Schotland gemiddeld over de hele winter uitzonderlijk laag was. Het vrijwel permanente lagedrukgebied bij Schotland leidde boven onze omgeving tot hardnekkige zuidenwinden waarmee voortdurend zeer zachte lucht van zuidelijke breedten werd aangevoerd. De depressies zorgden ook in ons land geregeld voor regen en wind, waardoor deze winter meer wind opleverde dan gewoonlijk.

De cijfers spreken voor zich: De Bilt noteerde slechts 10 vorstdagen (minimumtemperatuur onder nul graden)(De Arend telde er slechts 5!!!) tegen 38 vorstdagen normaal, geen ijsdagen(Idem De Arend) (maximumtemperatuur onder nul) tegen zeven ijsdagen normaal en een laagste temperatuur van -3,1 graden (De Arend kwam tot -3.2 graden). Zo’n hoge minimumtemperatuur is zeker in ruim honderd jaar niet voorgekomen.

Alle maanden waren zachter dan normaal en vooral februari was bijzonder. In De Bilt bedroeg de gemiddelde temperatuur in februari circa 6,5 graden (De Arend 6.9 graden) tegen 3,3 graden normaal, goed voor een vierde plek bij de zachtste maanden sinds 1901. Bij het KNMI kwam de temperatuur in februari niet lager dan -0,1 graden (De Arend +1.1 graad) en dat was ook de enige vorstdag. Zo weinig vorst en slechts één vorstdag is in februari niet eerder voorgekomen.

Het laatste weekeinde van januari was de enige periode die aan de winter deed denken en dat alleen in het noordoosten van ons land. Daar lag enkele dagen achtereen een scherpe begrenzing tussen zeer zachte en veel koudere lucht, waarbij sneeuw en ijzel voor gladheid zorgden. In Nieuw Beerta daalde de temperatuur op 26 januari tot -7,2 graden, landelijk de laagste temperatuur van de winter.

De winter was ook zonnig: de zon scheen gemiddeld over het land omstreeks 250 uur tegen 196 uur normaal. In het zuiden scheen de zon zelfs ruim 280 uur. Vooral december en februari waren zonnige maanden. Gemiddeld over het land viel de afgelopen drie maanden omstreeks 187 mm neerslag (De Arend kwam tot 195 mm.) tegen 208 mm normaal, waarmee deze winter aan de droge kant was.

 

Bericht No. 3  van 23-01-2014 13.00 uur

De betrouwbare trendsetter (die u overigens altijd hier kunt vinden) laat
duidelijk zien dat Nederland een grensgeval is als het om koude gaat.
Klik geeft grote afbeelding.

 

Het bewijs van 24-01-2014, 12.40 uur. Nederland als grensgeval.
Klik geeft grote afbeelding.

Zó dichtbij.....en (nog?) steeds geen kou....

Ik kon het niet laten hier toch even enige woorden te wijden aan de wederom bijzondere wintersituatie waarin we momenteel zitten.
Om dat direct helder neer te zetten: Nederland is een grensgeval!
Dat is al direct te merken aan de grote temperatuurverschillen welke we heden in Nederland zien: koud in het noord-oosten, vele graden warmer in het zuid-westen.

Wat eenvoudigweg heel erg jammer is, zijn de volgende feiten:
- er ligt al bijna twee weken een hoog boven Scandinavië en dat blijft er voorlopig ook nog wel liggen;
- er heeft zich een aardige koudebel gevormd in Rusland, waar het heden kouder is dan normaal;
- de oceaandepressies zijn, onder invloed van hoge oceaantemperaturen, net even te sterk of: het hoog boven Scandinavië is net even te zwak.

Resumerend: er hoeft eigenlijk maar een kleinigheid te gebeuren in de weersystemen en het wordt hier berekoud.
Helaas laten de weermodellen die verandering voorlopig nog niet zien. Sommige berekeningen duiden wel een koudere periode aan, maar de meeste berekeningen houden ons een grensgeval.

Er rest ons derhalve één ding: we spreken de weergoden aan. Wellicht dat zij ons aan een ijsvloer kunnen helpen.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

 

Bericht No. 2  van 9-01-2014 12.00 uur
update 1 van 10-01-2014 10.30 uur
update 2 van 11-01-2014 14.30 uur

Update 2

In de computerrun van 11-01-2014 is zowel bij de Europese (rood) als de Amerikaanse (blauw)
weerdiensten de vorst (voorlopig) verdwenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De onzekerheid van onderstaande twee berichten maakt nu plaats voor meer zekerheid: voorlopig is de vorst uit de modellen verdreven.
De nadruk ligt op voorlopig, omdat de opbouw van een hoog boven Scandinavië wel doorgaat, maar de windrichting voorlopig zuid-oostelijk is waardoor aanwezige koude in het oosten ons (nog) niet kan bereiken.

Update 1

De onzekerheid welke is beschreven in onderstaand bericht, is na vandaag alleen maar toegenomen.
Voor zover de modellen een mogelijke temperatuur kunnen berekenen, kan gemeld worden dat er minder vorst wordt afgegeven.

Rustig blijven

Gisteren nog eensgezind, vandaag al weer uiteenlopend.


Gelijk een straffe, ijskoude oostenwind gieren de vorstberichten door de moderne media.
Deels geef ik ook enige bijdragen. Zo twitterde ik 3 dagen geleden: "Het blijft prematuur: voorspelling na 48 uur. Na recordwarmte is het goed de (operationele) lijn te zien zakken" en gisteren: "De eerdere voorspellingen lijken een grotere kans te krijgen. Morgen maar weer eens bit.ly/schaatsnieuws schrijven." Echter hoop ik van harte dat u uit deze berichten niet leest dat u volgende week al kunt schaatsen. Ook hoop ik dat u van De Arend weet dat als het om vorstberichtgeving gaat, ik niet 'over één nacht ijs' ga. Ik wil werkelijk mijn thermometer diep in de min zien staan; dan weten we het echt zeker. Noem het maar wetenschappelijke betrouwbaarheid.

Nu hebben we tegenwoordig fantastische computermodellen die zéér ver vooruit kunnen berekenen. Dat is pure wetenschap. Maar de gegevens die daar uit komen, mogen we beslist geen wetenschappelijke betrouwbaarheid toedichten. Het blijven indicaties, het blijven verwachtingen. En het weer is door de wetenschap nog steeds niet echt te vatten. Het weer, als prachtige metafoor voor het leven: altijd weer verrassend en anders dan verwacht.

Natuurlijk mogen we aan de computerberekeningen waarde toekennen, maar houd bovenstaande daarbij altijd in het achterhoofd.
Als we de computerberekeningen van de laatste tijd bekijken, zien we duidelijk vorstkansen, maar tot vandaag ook nog zeker onzekerheid.
Nu bent u (en ik zeer zeker ook) blij met die vorstkansen, maar laten we samen met beide voeten op de grond blijven staan en de komende dagen maar eens rustig afwachten en de computermodellen nauwkeuriger gaan volgen dan normaal.
Nu volg ik ze al een week nauwkeurig en tot vandaag zag ik iedere dag weer wat anders.
Ja, de temperaturen gaan naar beneden.
Ja, er zal (wat) vorst komen.
Nee, zekerheid is er echt nog niet.

Resumerend: het is heerlijk dat ik weer wat op deze pagina kan schrijven, er is tenslotte enige aanleiding. Maar het zal er voorlopig om spannen.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend
 

Bericht No. 1  van 19-10-2013 12.00 uur

Biedt de N236 fauna passage nieuwe schaatsmogelijkheden?

N.B.: Het filmpje stopt abrupt i.v.m. volle SD-kaart.
Alle gewenste informatie is wel opgenomen.

De locatie van de twee fauna[passages.

Veel eerder dan u van mij gewend bent, leest u hier het eerste schaatsnieuws van de winter 2013-2014. Er is zelfs op De Arend nog geen een keer zelfs vorst aan de grond gemeten. En dan toch nieuws???

Ja, dat verwacht ik tenminste wel. Op woensdagmiddag 9 oktober 2013 is namelijk de Natuurverbinding Naardermeer-Ankeveense Plassen onder de N236 officieel geopend. En dat is, zeer waarschijnlijk, goed schaatsnieuws ook.
Ik schrijf met name 'zeer waarschijnlijk', omdat ik heden nog geen goed zicht heb op de tevens nieuw aan te leggen waterpartijen. Op het moment van bekijken (18-10-2013) waren graafmachines nog steeds bezig. Maar met af en toe wat licht kluunwerk lijkt het me redelijk te verwachten dat er tussen de wateren van de Ankeveense Plassen en de (gecreëerde) waterpartijen ten noorden van de N236, een schaatsverbinding mogelijk is met het Naardermeer.
Vorst in de komende winter kan echt uitsluitsel geven. Dan kunnen we op ontdekkingstocht gaan. Als die mogelijkheid zich voor gaat doen, mag u zeker een verslag daarvan op deze pagina verwachten.

Voor nu moet u het doen met interessante webinformatie over deze twee prachtige fauna passages.
Als eerste beveel ik van harte deze fantastische site aan, waar u vanaf 6 locaties rond de twee fauna passages in 360 graden foto's de toekomstige situatie kunt vergelijken met de huidige situatie:
http://www.noord-holland.nl/bestanden/projecten/N236-bolfoto/

Meer informatie vindt u hier en daar.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend